מדריך לבעלי גור כלבים
הכנת הבית:
1. להרים מהרצפה חוטי חשמל ככה שלא יהיו נגישים לגור
2. שטיחים – עד שהגור ילמד לעשות צרכים בחוץ עדיף שלא יהיו שטיחים בבית
3. להקפיד שלגור לא תהיה גישה לחלונות פתוחים
4. ספרים, מסמכים, חפצים שבירים, כסף, מפתחות, שלטים, תרופות, חומרי ניקוי – הכל או גבוה או בארון נעול
5. לקנות:
a. מיטה/מזרון לגור (לקחת בחשבון שיגדל מהר). עדיף לקנות 2 מיטות – אחת לסלון והשנייה לחדר שינה.
b. לקנות כלי אוכל ומים
c. קולר מבד או רתמה רכה
d. רצועות – 1מטר ו-3 מטרים (לא פלקסי!!!)
e. משטחי החתלה חד פעמיים/עיתונים (הרבה!!!)
f. צעצועים ועצמות לעיסה, צעצועים על חוט (חכה)
g. הרבה חטיפים לאילוף גורים (חתיכות קטנות), או להכין בבית חזה עוף בתנור/הודו בתנור/בשר טחון מבושל, הכל בלי מלח ותבלינים כמובן
h. אוכל לגור
i. מחברת לכתוב המלצות/שאלות
j. קלסר למסמכי הכלב (פנקס חיסונים, מרשמים, טלפונים של וטרינר/אנשי מקצוע אחרים)
חשוב: כשאתם מחשבים כמות המזון היומית של הגור לקחת בחשבון גם את החטיפים שתתנו לו!
שבוע ראשון
• שעתיים ראשונות – הגור או אקטיבי מידיי או פאסיבי מידיי. לא להתרגש ולא להקדיש יותר מידי תשומת לב לגור. לנסות לחזור לשגרת הבית כאילו אין שום דבר חדש. חכו שהגור יבוא אליכם מרצונו ואז ללטף כמובן 😊
• בימים הראשונים יכול להיות שתרגישו קצת לחוצים או ספקניים לגבי התנהגותו של הגור והרגשות שלכם (האם הוא בריא, האם אנחנו עושים הכל נכון?). בבקשה להירגע ולנשום, חשוב שתדעו: כולם מרגישים דומה, תכירו את הגור עם הזמן ותרגעו.
• תנסו להסתכל על הבית מנקודת מבטו של הגור, מה יכול להפחיד אותו. תנסו להבין מתי הגור שמח ומתי הוא מפוחד לפי שפת הגוף שלו. תהיו קשובים לצרכיו של הגור, הוא סך הכל תינוק קטן.
• אם הגור מתפרע, מתרגש יותר מידי, מתרוצץ ונובח ואתם רוצים להרגיע אותו אל תרוצו אחריו ואל תנסו לתפוס אותו (הוא יפרש את זה כמשחק וימשיך להתנהג בצורה פרועה). פשוט תשבו תנשמו עמוק ותרגעו. כשאתם רגועים גם לגור יהיה יותר קל להירגע כי אתם מהווים בשבילו דוגמא לחיקוי.
• אל תרחצו את הגור 2-3 שבועות ראשונים אפילו אם הוא לא מריח לכם טוב. זה הריח הטבעי שלו והריח הזה חשוב לו מאוד במקום החדש, כי זה הדבר היחיד שמוכר לו. אחרי שיתרגל לביתו החדש תוכלו לרחוץ אותו.
• מאוד רצוי לאפשר לגור לישון בחדר השינה שלכם. ככה יהיה רגוע יותר וייקשר אליכם מהר יותר. אם אתם לא מתכוונים לאפשר לו לישון במיטתכם באופן קבוע עדיף מהיום הראשון לא לאפשר לו לעלות על המיטה ולעודד אותו לישון במיטה שלו. תזרקו לו לשם חטיפים קטנים וכשיבוא למיטה שלו תמשיכו לזרוק לו לשם חטיפים, שהוא יבין שהמיטה שלו זה דבר כייפי. זה יהיה המקום ה"משני" של הגור בבית, כי שם הוא רק ישן בלילה.
• אם רוב הזמן כשאתם בבית אתם לא נמצאים בחדר השינה חשוב שיהיה לגור עוד מקום – בחדר בו אתם נמצאים הכי הרבה וזה יהיה המקום ה"עיקרי".
• המיטה/המזרון בחדר שבו אתם הכי הרבה במהלך היום זה המקום ה"עיקרי" של הכלב – שם תניחו את הצעצועים שתקנו לו. אתם יכולים להראות לגור את המקום, לתת לו שם חטיפים, להראות לו את הצעצועים שלו, לשבת לידו כשהוא שוכב שם. תנסו להבין האם המיקום של המיטה/המזרון מוצלח? האם לגור יש אפשרות לראות את כל החדר, האם זה לא קרוב מידי לדלת, האם יש רוח פרצים, האם המקום לא במעבר. אם אתם מרגישים בנוח לשבת שם כנראה שגם לגור יהיה נחמד במקום שלו.
• חשוב שלגור תמיד תהיה גישה למים נקיים. אם המים לא נקיים – צריך לשטוף את הכלי ולהחליף מים. אם הגור מלכלך או שופך מים כשהוא אוכל – אל תעירו לו ואל תצעקו עליו. אוכל תמיד צריך להיות חוויה חיובית בשביל הכלב.
• האכלה:
o לא להשאיר אוכל שלא נאכל, לחכות 5-10 דקות אחרי שהגור מסיים לאכול ולפנות את מה שנשאר. לא להאכיל בין הארוחות, לחכות לארוחה הבאה, אפילו אם לא אכל טוב בארוחה הקודמת.
o שמים לגור כלי עם האוכל. מחכים 5-10 דקות ומפנים, אפילו אם לא אכל. מחכים לארוחה הבאה. ככה הגור לומד לאכול כשנותנים לו בשעות קבועות. זה מאוד חשוב לשליטה שלו על הצרכים. כי אם מאכילים אותן לפי לו"ז קבוע גם היציאות יהיו בשעות קבועות וככה תדעו מתי להוציא אותו החוצה. תהליך למידה לעשיית צרכים בחוץ יהיה לכם יותר קל והכלב יהיה בריא יותר, כי הקיבה שלו תהיה מוכנה לארוחה בשעות של הארוחה והוא לא יצטרך להתאפק הרבה זמן לפיפי/קקי.
o גיל 2-3 חודשים – 5 ארוחות ביום
o גיל 4-5 חודשים – 4 ארוחות ביום
o גיל 6-8 חודשים – 3 ארוחות ביום
o אחרי גיל 9 חודשים אפשר 2 ארוחות ביום
• חינוך לצרכים:
o תפרסו עיתונים/משטחי החתלה על הרצפה ככה שיכסו שטח גדול
o אם הגור עשה פיפי לא על העיתון, תנגבו עם דף עיתון ושימו אותו מעל הדפים הנקיים, כדי שלעתונים יהיה ריח שי פיפי והגור יבין איפה להשתין.
o לעודד את הגור ולצ'פר אותו כשעושה פיפי על העיתון
o עיתונים רטובים תזרקו מהר – כלבים לא אוהבים לדרוך על הפיפי שלהם
o יום אחרי יום תצמצמו את כמות עיתונים עד שיישאר מקום אחד קבוע שבו הגור יעשה את צרכיו
o חשוב לנקות מייד אחרי שהגור עשה פיפי/קקי או מייד כשאתם חוזרים הביתה, כדי שהגור לא יתרגל שבבית יש ריח של הצרכים שלו.
o אם עשה לא במקום אסור להעניש בשום דרך!!! אם תענישו הוא ילמד שאסור לעשות צרכים לידכם ויתחיל לחפש מקומות שאתם לא רואים אותו כדי לעשות שם את הצרכיו, ואז כשתתחילו לצאת איתו לטיולים הוא לא יעשה פיפי/קקי לידכם כי למד שאתם כועסים עליו.
o אם אתם רואים שהגור מתכוון לעשות לא במקום – תקחו אותו מיד בלי כעס (!) ותשימו אותו על העיתונים. תגידו לו "כל הכבוד" אחרי שיעשה במקום הנכון
• כיצד לשחק נכון – תראו לגור את הצעצוע, תשחקו איתו 5 דקות ואז תשאירו אותו עם הצעצוע לבד ל-10 דקות. ואז אפשר שוב לחשק 5 דקות ולהשאיר את הצעצוע לגור ל-10 דקות. ההפסקות של 10 דקות נותנות לגור אפשרות ללמוד גם לשחק לבד וגם להיגרע
• מהיום הראשון תתחילו להרגיל את הגור לקולר. שימו עליו קולר ותשאירו למספר שעות כשאתם בבית. אם הגור מנסה להוריד את הקולר תנסו להסית את תשומת לבו מהקולר ע"י משחק או אוכל. חובה להוריד את הקולר כשאתם לא בבית ובלילות!
• כשהגור יתרגל לקולר תתחילו להרגיל אותו לרצועה – רק כשאתם בבית תקשרו רצועה קצרה (1 מטר) לקולר של הגור ותנו לגור להסתובב עם רצועה חופשי בבית לפחות כמה שעות במשך 3 ימים. בהתחלה הוא יתחיל להסתבך ולא יהיה לו נוח, הוא יכול לנסות ללעוס את הרצועה ולקרוע אותה (לא להתרגש!) אבל אח"כ ילמד להתסדר ויתרגל. בטיול הראשון הוא כבר יהיה מורגל לרצועה.
• אם הגור נושך את ידכם, תגידו לו "אסור" ותקחו את הרצועה ביד השניה בלי לשחרר את היד שנשך מפה הגור. כשהגור משחרר את היד מרצונו תגידו לו "כל הכבוד". לא צריך למשוך ברצועה! רק להחזיק אותה ביד ולא לאפשר לגור לברוח. אם הוא מנסה לתפוס רגליים/בגדים/ידיים – השתמשו ברצועה כדי להרחיקו (תרימו את היד עם הרצועה, ככה שהגור יעמוד על הרצפה על 4 רגליו (לא למשוך את הגור לאוויר) ולמשוך את הרצועה קצת הצידה כדי שלגור לא יהיה גישה לגוף שלכם. כשירגע – לשחרר.
• אם הגור מכרסם רהיטים תגידו לו "אסור" והשתמשו ברצועה כדי להרחיקו מהרהיט. אם הוא חוזר לרהיט – תחזרו על הפעולה הזאת. תחזרו על הפעולה הזאת בעקביות עד שהוא מאבד עניין ומתרחק מהרהיט.
חשוב לזכור שהגור שלכם הוא תינוק קטן והוא לא יודע מה מותר ואסור בבית. תלמדו אותו באהבה וסבלנות. אל תצעקו, על תענישו בשום צורה. תכוונו אותו להתנהגות הנכונה, תעזרו לו להבין את כללי הבית. תהיו מאוד עקביים: אם משהו אסור אז תמיד אסור, אם משהו מותר אז תמיד מותר.
בהצלחה !
המידעון נכתב ע"י מאשה קוטליק פסיכולוגית התנהגותית לכלבים
Comments
Comments are closed.