פני שבוע למדנו ביחד על שלבי ההתפתחות של גורים מרגע לידתם ועד בגרותם, בהיבט הפיזי, ההתנהגותי ובאשר לחינוך הכלב כחלק מפרוייקט "נעורים".
מוזמנים להחכים ולקרוא על כל השלבים ההתנהגותיים והפיזיים מהרגע בו הכלב נולד ועד הגעתו לבגרות ולדעת מה חשוב לעשות בכל שלב:
קודם כל, "גורות" היא מונס יחסי. כלבים קטנים מגיעים לבגרות יותר מוקדם, לפעמים בגיל חצי שנה. כלבי ענק, לעומתם, לעתים אף בגיל שנה וחצי שנתיים.
שלב ראשון 0-3 שבועות: הגור נולד, הוא עיוור וחירש ומנותק מהסביבה. הגור כל כך "סגור בעצמו" ומנותק מהסביבה שהוא אינו יכול לעשות צרכים בעצמו ודורש עזרה חיצונית מהאם. החוש הפעיל היחיד הוא חוש המגע והחום. הגורים יחפשו מקום חמים, כך הם בעצם מוצאים את האימא בשביל לינוק. הניתוק הסביבתי הזה הוא בעצם אמצעי הגנה של הגוף בכדי שהגור יוכל להתמקד בגדילה והתפתחות. זהו פרץ הגדילה הראשון של הגור.
הגורים פותחים עיניים באזור שבוע שני ואוזניים באזור שבוע שלישי. לקראת סוף השלב יתחילו להופיע גם שיניים.
שלב שני, 3-7 שבועות: שלב החיוורות וחריטת הפחד. הגור לומד לסמוך על החושים שלו וכן לשלוט בטמפ' הגוף שלו. הגור "לומד" לעשות צרכים בכוחות עצמו (ללא עזרה חיצונית). בשלב זה, הגור חוקר את העולם ולומד על הסביבה שלו. חשוב להכיר לגור זה הרבה דברים שונים, על מנת להימנע מבעיות עתידיות, אבל, באזור 6 עד 8 שבועות מתקיימת תקופת "חריטת הפחד" הראשונה וזהו השלב בו הגור לומד מה מפחיד וממה עליו להיזהר בעתיד. חוסר זהירות בשלב התפתחותי זה עלול להוביל לטראומות.
שלב שלישי, 7-12 שבועות: שלב חשיפה שניוני. מגיל זה, הגור יכול לעזוב את השגר שלו (עזיבה בשלב מוקדם יותר עלולה לפגוע בתקשורת כלבית). בשלב זה, הגור הוא כמו ספוג והוא לומד דברים בקצב מהיר מאוד. כמו כן, חשוב להמשיך גם בשלב זה עם החשיפה (עם כי הכלב צעיר מכדי שיהיה מחוסן לחלוטין ולכו יש להיזהר).לקראת סוף שלב זה, מתרחשת תקופת "חריטת פחד" שנייה אשר לרוב קצרה יותר ובעלת עוצמה נמוכה יותר מהקודמת. המוח "מוודא" שהוא יודע ממה להיזהר.
שלב רביעי, 12-17 שבועות (3 עד 5 חודשים): הגור מתחיל לקבל שליטה טובה יותר על הגוף שלו ומתחיל לפתח את היכולת להתאפק (אם כי לא להרבה זמן). השיניים מתחילות להתחלף ולכן הגור צריך יותר צעצועי לעיסה מותאמים. בשלב זה, מתרחש פרץ הגדילה השני של הכלב.
שלב חמישי, 4-8 חודשים: גיל ההתבגרות. הכלב מגיע לבגרות מינית, המוח שלו מוצף בהורמונים שהוא עדיין לא יודע לווסת. בגלל ההורמונים, הכלב עלול להיעשות קצר רוח יותר ולהיראות תוקפני. בנוסף, בשלב זה הכלב המתבגר עלול להתחיל "לשכוח" התנהגויות שהוא למד לפני כן, ולכן חשוב לשמור על עקביות (יתכן שיהיה צורך אף להוריד את סף הציפיות בהתנהגויות, יכול להיות שיהיה צורך להתחיל ללמד התנהגויות שהגור כבר מכיר מחדש כדי "לרענן" את הזיכרון של הכלב).
אחרי השלב הזה, הכלב מגיע לבגרותו.
זכרו!: השלבים הללו הם שלבים ממוצעים וכלבים שונים יכולים לעבור את השלבים האלו בזמנים שונים מעט (לרוב, כתלות בגודל וגזע הכלב).
Comments
Comments are closed.