סליחה איפה השירותים פה
מתוך: משתגעים על החתול
מרתה אסטרקין - יועצת להתנהגות חתולים, מעצבת סביבה, יעוץ והדרכה בבית הלקוח טלפון - 02-5662011 אימייל - [email protected]
עם בואו של האביב, אנו בעיצומה של עוד עונת גורים!
הרבה גורים המחפשים בית ולמרבה הצער יש גם הרבה גורים יתומים שזקוקים לטיפול, לאמנה ולמשפחה דואגת בהעדר אמא חתולה שיודעת אינסטינקטיבית את המלאכה. השבועות הראשונים לחייהם של גורים אלו קריטיים להתפתחותם הנכונה ולשגשוגם ולרווחתם והטיפול בהם מורכב אינטנסיבי ודורש מיומנות. ממלא במקום האנושי לאמא חתולה נדרש להאכיל את הגורים בבקבוק הנקה, בפורמלה ייעודית בטמפרטורה, כמויות ותדירויות נכונות, לדאוג לניקיונם של הגורים ולסביבה בעלת טמפרטורה נכונה וגם לעזור לגורים ולהפרשות. בשבוע רביעי או חמישי לחייהם הגורים מסוגלים להתחיל תהליך של גמילה מהנקה. תהליך הדרגתי זה שמכין אותם ליתר עצמאות בתפקודם היומיומי מלווה גם ביכולת לעשות צרכים ללא גירוי או סיוע מצדנו (או מצידה של אמא חתולה). ואז חשוב, על מנת שנגדל גורים ברי אימוץ שיכולים להשתלב בחיי בית ומשפחה, שהגורים ילמדו לעשות צרכים רק בארגז חול.

הרגלת גורים לשימוש בארגז החול
גורים בדרך כלל לומדים את ההתנהגות הנכונה מהר מאד ובדרך כלל מהאמא. אם הגורים אצלכם הופרדו בגיל צעיר מדי מהאם (הגיל המומלץ הוא כ-12 שבועות), יתכן שתצטרכו לעזור להם "ללמוד" את הנושא.
גורים צעירים ואנרגטיים מסתובבים בכל הבית ולפעמים הם "עסוקים מדי" להפסיק את ענייניהם וללכת לחפש את ארגז החול. אתם יכולים לעזור להם על ידי כך שתציבו מספר ארגזי חול רחבי הבית- במקומות בהם הגורים נוהגים לבלות ולשחק- כולל במקומות בהם הם כרגע עושים צרכים מחוץ לארגז. אחרי שהגורים משתמשים באופן רציף ובלעדי בכל המקומות "המותרים" וגם גדלים מעט, אפשר להתחיל לקרב את ארגזי החול זה לזה ואת כולם לכיוון המיקום (או המיקומים) בו אתם רוצים שארגז החול יהיה בדרך קבע. במשך הזמן הזה אפשר בהדרגה גם להקטין את כמות הארגזים. אפשר להשתמש בתקופת למידה זו במגשי אלומיניום או מכסי קופסאות קרטון ב"ציפית" של שקיות ניילון מתחת לחול.
חשוב שארגזי החול לא יהיו ליד מים ואוכל של החתולים: חתולים נרתעים מעשיית צרכים ליד מקורות המזון שלהם.
עוד דבר שמומלץ לעשות הוא להביא את הגורים אל ארגז החול מספר פעמים ביום- אם הם צריכים להשתמש בשירותים- הם יעשו זאת. ואם לא- יקפצו להם בעליזות החוצה.
מומלץ ליזום "ביקור" בארגז החול מעט אחרי שהגורים אוכלים, אחרי שהם מתעוררים משינה, ואחרי פעילות פיזית נמרצת.
נסו לקרוא לגורים אליכם מעיסוקיהם במקומות שונים בבית- כשאתם ליד ארגז חול. אפשר "להוביל" אותם לשם תוך כדי משחק עם חכה או צעצוע אינטראקטיבי אחר. כשהגורים ליד ארגז החול- חפרו באצבעותיכם בחול- לעניין אותם ולהזכיר להם… לא רצוי להניע את כפותיהם של הגורים בחול באילוץ- כי הדבר יכול להיות לא נעים להם והם עלולים לקשר את החול או את הארגז עם אי הנעימות וזה יכול להרתיע אותם דווקא מהארגז.
בכל פעם שהגורים מתקרבים לארגז החול- תחמיאו להם ולטפו אותם (לא כל שכן אם הם עושים שימוש נכון בארגז! = נכנסים לארגז, חופרים, מרחרחים, "מפקידים"…)
כשהגורים ישנים במשך היום יותר משעתיים רצוף – העירו אותם וקחו אותם לארגז החול.
אם אתם רואים שהגורים מתחילים לרחרח מסביבם ולנקוט בהתנהגות "מקדימה"- העבירו אותם בעדינות אל הארגז.
לעולם אל תענישו אותם כשהם עושים צרכיהם ותמיד מנעו מהם חוויות או גירויים לא נעימים ליד הארגז.
חשוב להיות עקביים בעניין ולהקדיש לזה מספר ימים – בד"כ הפעולות הנ"ל- יחד עם הקפדה על ארגז חול נקי מחד- וניקיון נכון של האזורים בהם היו "תאונות" מאידך- יפתרו את הבעיה. כדאי לנקות בתמיסת סבון כביסה ביו בריכוז 10%- האנזימים בסבון זה מעכלים את מולקולות הריח של הצרכים. כשיש ריח של צרכים במקום מסוים (וחומרי ניקוי רגילים לא מסירים לגמרי ריחות אלו- לפחות לא לתפיסתם החושית הרגישה של החתולים)- המקום "מסומן" עבור החתול כ"שירותים רשמיים ומאושרים". אז נושא נטרול הריחות חשוב!
Comments
Comments are closed.