בעלי כלבים רבים מודעים לכך שהכלבים שלהם רוצים ואוהבים צעצועים, אך לצעצועים לכלבים יש מקום גדול יותר מרק משחק להנאה של הכלב. צעצועים יכולים להקל את הזמן שבו הכלב צריך לשהות לבד ואף לפתח ולחדד כישורים ומיומנוית של הכלב.
מדפי חנויות הציוד לבעלי חיים מיד גדושים בצעצועים בשלל צורות, צבעים וסוגים והבעיה הנפוצה ביותר אצל בעלי כלבים מתחילים היא איך להתמצא בכל המבחר הזה ואיזה צעצוע מתאים יותר לכלב שלהם.
צעצועי כלבים מתחלקים לשלוש כתגוריות עיקריות:
א) צעצועים אינטראקטיביים – צעצועים אלה נועדו למשחק משותף של הכלב עם הבעלים (ולפעמים כלבים אחרים). הייתרון העיקרי של שימוש בצעצועים אלו הוא שמשחק נכון יכול לשפר ולחזק את הקשר בין הבעלים לכלב. צעצועים אלו הם הצעצועים הנפוצים ביותר בבית שמגדל כלבים.
כדורים, פריזבי וחבל משיכה הם דוגמאות מוכרות ומאוד נפוצות לצעצועים אינטראקטיביים
ב) צעצועי העסקה – כשמם כן הם, צעצועי העסקה הם צעצועים שנועדו להעסיק את הכלב לפרק זמן ממושך. צעצועים אלו יכולים להיות חד פעמיים כמו לעסני עור, עצמות בקר ואף קרני אייל. במקרה והם צעצחועים שנועדו לשימוש חוזר לרוב הם יכילו מרכיב כלשהו שנועד למשוך את תשומת הלב של הכלב לצעצוע (צפצפות או רעשנים למיניהם). צעצועי העסקה הם גם דרך טובה לתת לכלב דרך נוספת לפרוק אנרגיה גם בלי שמישהו מהבעלים יהיה לידו.
צעצועים אלו חשוב לבחור בהתאם לעוצמת הנשיכה והלעיסה של הכלב על מנת שהכלב לא יוכל לפרק את הצעצוע ולבלוע חתיכות קטנות.
צעצועי גומי מצפצפים, עצמות בקר ועור, צעצועי לעיסה דנטאליים ועצם קראנצ'קור (crunchcore, עצם גומי בעלת ליבת פלסטיק המדמה צליל של פלסטיק נמחץ) הם דוגמאות לצעצועי העסקה
ג) צעצועי האכלה – בדומה לצעצועי העסקה, גם צעצועי האכלה נועדו לרוב להעסיק את הכלב לפרקי זמן, אך יש להם גם שימושים נוספים. צעצועי האכלה יכולים לשמש להאטת קצב האכילה של כלב ( בליסת אוכל לא בריאה לכלבים). את צעצעוי ההאכלה ממלאים באוכל או חטיפים שהכלב אוהב, והמטרה של הכלב היא להוציא אותם מהצעצוע. צעצועי האכלה הם דרך טובה לפתח את הכישורים המנטאליים של הכלב.
צעצועי האכלה באים במגוון צורות ודרגות קושי, חשוב לבחור צעצוע שלא יהיה קשה מדי עבור הכלב על מנת שהכלב לא ייתוסכל ממנו ויוכל להמשיך להינות ממנו למשך זמן.
הקונג קלאסיק (kong classic, קונוס גומי עמיד בעל חלל שניתן למלא במזון וחטיפים), הוובלר (kong wobbler, צעצוע דמוי "נחום תקום" מפלסטיק בעל פתח צד קטן שממנו נשפך האוכל) והבאסטר קיוב (buster cube, קוביית פלסטיק עם מספר תאים קטנים בפנים בהם ניתן למלא את האוכל שנשפך כאשר הכלב דוחף ומגלגל את הקובייה) הם דוגמאות לצעצועי האכלה.
דברים להתחשב בהם בעת בחירת צעצוע
גודל: גודל הצעצוע צריך להתאים את גודל הכלב. כלב עלול לבלוע צעצוע שקטן מדי עבורו או לחילופין, ייתקשה לשחק עם צעצוע גדול מדי. צעצועים לרוב נעים בין קודל קטן (small) בינוני (medium) וגדול (large), אך יש צעצועים שקיימים בגדלים נוספים. רוב יצרני הצעצועים מספקים טבלאות המתארות לאיזה גודל כלב מתאים כל גודל צעצוע
עמידות: עוצמת הלסתות משתנה מכל לכלב ולכן מומלץ לבחור צעצועים שמתאימים בקשיחות שלהם לסוג הכלב, כלב עלול לפרק ולהרוס צעצוע עדין מדי בדקות אך לא יוכל לשחק כלל עם צעצוע קשיח מדי. רוב הצעצועים מיועדים לכלבים ללא לסתות חזקות במיוחד, אך קיימות גרסאות מיוחדות של צעצועים עבור כלבים בעלי לסתות חזקות (heavy chewers), ואף פעמים רבות קיימות גרסאות רכות יותר לכלבים בעלי שיניים עדינות (כך למשל קיימות גרסאות של הקונג הקלאסי המיועדות לגורים בעלי שיניים מתפתחות או כלבים קשישים שהשיניים שלהם נחלשו)
העדפה של הכלב: כלבים שונים משחקים בצורה שונה, כלב שמעדיף לרוץ ולרדוף יעדיף פריזבי או כדור ולעומת זאת כלב שנהנה ללעוס דברים יעדיף צעצוע גומי עמיד המציע התנגדות מספקת ללסת שלו. כאן נדרשת היכרות והבנת הצרכים של הכלב, לרוב גזע הכלב (או לפחות חלקים ידועים בתערובת) יכול לרמוז על סוג משחק מועדף אך גם בתוך זה יש מקום להעדפה אישית ופרטית של הכלב.
חשוב להשיח על הכלב בעת משחק עם צעצוע חדש על מנת לוודא שהכלב משחק איתו בצורה נכונה וטוב וכי הצעצוע הולם את צרכי הכלב (גודל, משקל, עמידות וכו')
הערה: חשוב מאוד להיפתר מצעצועים שניזוקו במהלך משחק או שחסרים להם חלקים, צעצועים אלו עלולים להפוך למסוכנים עבור הכלב
נכתב על ידי סרגיי
מתנדב העמותה ואחד מהמאלפים שעובדים איתנו
Comments
Comments are closed.