כלבי כלבייה מעבירים את רוב (ולפעמים את כל) זמנם סגורים בכלוב, ולכן רובם אינם מורגלים לעשות צרכים בחוץ או אפילו להתאפק עד שיוציאו אותם. בעקבות כך, רוב הכלבים שיוצאים מהכלבייה צריכים שירגילו אותם לצרכים ללא קשר לגיל שלהם או למקום ממנו הגיעו לכלבייה. אז איך ניתן לחנך כלב לעשות צרכים רק בחוץ ולא בבית? התשובה הפשוטה היא הרגלה. כלבים עושים צרכים במקומות מסויימים מתוך הרגל, הרגל למצע מסויים מתחת לרגליים, הרגל לעשות צרכים במקום שהם כבר עשו בו צרכים בעבר ולפעמים גם הרגל לדברים סביבתיים אחרים.
הייתרון הגדול בכלב שמגיע לסביבה חדשה (בית חדש למשל) הוא שהסביבה זרה לו, אין לו הרגלים מושטטים למצע או מקום מסויים בסביבה זו ולכן קל יותר להקנות לכלב הרגל חדש מאפס.
אז איך ניתן ליצור הרגל?
– חיזוק על פעילות רצוייה: לכלב לרוב אין העדפה ללעשות צרכים בבית או בחוץ, שניהם מספקים את הצרכים שלו באותה המידה, ולכן זאת אחריות הבעלים לגרום לכלב להעדיף לעשות צרכים בחוץ. לכן מומלץ לקחת חטיפים לטיול ולתת אותם לכלב ולשבח אותו על עשיית צרכים במקום הרצוי. על ידי חיזוקים תיווצר לכלב העדפה לעשות את הצרכים בחוץ.
-השגחה: כלבים נותים להגדיר לעצמם מקום ספציפי כ"שירותים" ויעדיפו לעשות צרכים במקום זה. מכיון שלכלב שמגיע לבית חדש עדיין אין מקום כזה, חשוב להשגיח על הכלב ולוודא שהוא לא עושה צרכים בבית על מנת שהוא לא יחליט על פינה בבית כשירותים
-מתן הזדמנויות רבות: עד להיווצרות הרגל חדש, ובמיוחד בימים הראשונים, חשוב לתת לכלב כמה שיותר הזדמנויות לעשות את הדבר הרצוי (במקרה הזה עשיית צרכים בחוץ).
-הימנעות מענישה על "פספוסים": הזיכרון של כלבים הוא לטווח מאוד קצר, בעקבות כך יעילות כל עונש (וגם חיזוק) יורדת בצורה דרסטית כל שעובר זמן. בנוסף, עונש אמנם אומר לכלב מה לא לעשות אך אינו אומר לכלב מה כן לעשות במקום. בעקבות כך ענישה עלולה ללמד כלבים דברים רבים ביניהם היא עלולה ללמד את הכלב לאכול את הצרכים של עצמו או להחביא אותם.
שיטה מומלצת להתחיל את חינוך הכלב לצרכים היא להשגיח על הכלב במהלך מסםר ימים ולהוריד אותו למספר דקות כל שעה למקום שקט ולתת לו הזדמנות לעשות צרכים. במידה והכלב עושה צרכים יש לתת לו חטיף ולתת לו המשך טיול מהנה. המטרה היא בתרגיל זה היא לת לכלב הזדמנויות רבות לעשות צרכים בחוץ תוך השגחה שהכלב לא עושה צרכים בתוך הבית.
עם הזמן מגדילים את הפערים בין היציאות עד שמגיעים לפרק הזמן שהכלב יכול להתאפק.
חשוב: זמן האיפוק משתנה בין כלב לכלב ותלוי בגיל, בגודל ובמצב הבריאותי של הכלב.
ניתן לעודד את הכלב לעשות צרכים במקום מסוים על ידי מיקום צרכים שלו במקום. כלבים מזהים את ה"שירותים" שלהם בעזרת חוש הריח שלהם (כלבים נותים לעשות צרכים במקום שהם כבר עשו בו צרכים בעבר)
במידה והכלב הספיק לעשות צרכים בבית ניתן להשתמש במנטרל ריחות (ניתן למצוא אותם ברוב חנויות החיות) על מנת לא להשאיר ריח לכלב (חשוב להשתמש במנטרל ריחות שאינו מבוסס על אמוניה)
חשוב לזכור כי תהליך לימוד צרכים יכול לקחת מספר חודשים עד להבנה מלאה וייתכנו פספוסים גם כאשר נראה שהכלב הבין בתקופה הראשנה
נכתב על ידי סרגיי
מתנדב העמותה ואחד מהמאלפים שעובדים איתנו
Comments
Comments are closed.